Domowy chleb

400 g mąki chlebowej typ 750

70 g mąki gryczanej

30 g mąki lnianej

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki soli

7g drożdży instant

450 ml cieplej wody

łyżeczka ziaren kminku

łyżeczka ziaren słonecznika

otręby i ziarna dyni do posypania

Wodę lekko podgrzej i dodaj do niej opakowanie suchych drożdży, wymieszaj.

Wszystkie rodzaje mąki przesiej do miski. Dodaj cukier, sól, kminek, słonecznik. Suche składniki wymieszaj, następnie dodaj wodę z drożdżami, i znów wymieszaj.

Ciasto przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 35-40 min. Po tym czasie lekko wymieszaj całość i przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Oprósz z wierzchu otrębami i ziarnami dyni.

Foremkę przykryj ścierką i odstaw jeszcze na 10 min. W tym czasie nagrzej piekarnik na 200°C. Chleb piecz przez ok. 60 min.

Po wyjęciu z piekarnika ostudź na kratce.

Smacznego!

0 comments on “Domowy chlebAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *