400 g mąki chlebowej typ 750
70 g mąki gryczanej
30 g mąki lnianej
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
7g drożdży instant
450 ml cieplej wody
łyżeczka ziaren kminku
łyżeczka ziaren słonecznika
otręby i ziarna dyni do posypania
Wodę lekko podgrzej i dodaj do niej opakowanie suchych drożdży, wymieszaj.
Wszystkie rodzaje mąki przesiej do miski. Dodaj cukier, sól, kminek, słonecznik. Suche składniki wymieszaj, następnie dodaj wodę z drożdżami, i znów wymieszaj.
Ciasto przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 35-40 min. Po tym czasie lekko wymieszaj całość i przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Oprósz z wierzchu otrębami i ziarnami dyni.
Foremkę przykryj ścierką i odstaw jeszcze na 10 min. W tym czasie nagrzej piekarnik na 200°C. Chleb piecz przez ok. 60 min.
Po wyjęciu z piekarnika ostudź na kratce.
Smacznego!
0 comments on “Domowy chleb”Add yours →