Ostry sos chili

800 g papryczek chili pozbawionych gniazd nasiennych (u mnie piri piri, habanero, golden cayenne)

2 szklanki cukru

2 litry wody

20 ząbków czosnku

2 koncentraty pomidorowe (w sumie 400g)

10 łyżeczek soli

sok z 2 cytryn

1 szklanka octu spirytusowego

8 łyżek mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 450 ml wody

WAŻNE: Papryką zajmuj się w rękawiczkach. Bez nich będą mocno piekły ręce.

Do przygotowania sosu potrzeba 1 kg papryczek. Na początku usuń z papryki gniazda nasienne. Po ich usunięciu zostanie ok. 800 gramów papryczek. Następnie paprykę zmiel w maszynce do mięsa.

Do gotującej się w garnku wody dodaj cukier oraz sól. Gdy cukier się rozpuści dodaj zmieloną paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj 5 minut.

Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i ocet. Całość gotuj kolejne 5 minut.

W 450 ml wody rozpuść mąkę ziemniaczaną i dodaj do sosu, aby ładnie się zagęścił.

Gorący sos przelej do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręć. Odstaw do ostygnięcia do góry dnem.

Smacznego!

0 comments on “Ostry sos chiliAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *