Domowe bułeczki na mleku

Mamy dla Was przepis na pieczywo własnej roboty

550 g mąki pszennej
250 ml mleka w temp. pokojowej
50 g rozpuszczonego ostudzonego masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 op. suchych drożdży

Wszystkie suche składniki przesypać do miski i wymieszać. Masło rozpuścić, ostudzić i wlać do suchych składników. Dodać do wszystkiego mleko i jajko. Zagnieść ciasto na jednolitą masę i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Ciasto ponownie, krótko zagnieść,a następnie uformować niewielkie kulki (wyjdzie ok. 8 bułeczek), lekko spłaszczyć, naciąć i wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarnami wedle upodobania. Piec w temp. 200 stopni przez około 20 minut (do zarumienienia). Przestudzić i smacznie wcinać.

0 comments on “Domowe bułeczki na mlekuAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *