500 g filetu z łososia
2 ząbki czosnku
łyżka masła
sól, pieprz
cytryna lub limonka
świeże zioła: tymianek, rozmaryn
oliwa z oliwek
pęczek szparagów
1 marchewka
1 burak
0,5 selera
Rybę delikatnie umyj i osusz. Z obu stron oprósz solą morską i pieprzem. Filet ułóż skórą do dołu w blaszce wyłożonej folią aluminiową. Z wierzchu natrzyj rybę masłem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na samą górę połóż świeże zioła i plastry cytryny. Całość zawiń w folię i wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Piecz przez ok. 25 min.
Szparagi umyj pod bieżącą wodą i osusz. Odłam części nienadające się do zjedzenia, następnie skrop szparagi oliwą z oliwek i dopraw rozmarynem, pieprzem i solą. Piecz w temp. 200 stopni przez ok. 20 min.
Chrust z warzyw.
Warzywa (seler, burak, marchew) zetrzyj na tarce o małych oczkach i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz do momentu, aż z warzyw odparuje cała woda i staną się chrupiące.
Smacznego!
0 comments on “Łosoś na warzywnym chruście ze szparagami”Add yours →