Trzy przepisy na pyszne pączki

Trzy przepisy na pączki, które rozpieszczą Twoje kubki smakowe! Każdy z nich wniesie coś wyjątkowego do Twojego stołu. Niech podróż do krainy słodkości rozpocznie się!

1. Klasyczne pączki z różą

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 30g świeżych drożdży
  • 250ml ciepłego mleka
  • 50g cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 80g roztopionego masła
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • Szczypta soli
  • Dżem różany do nadzienia
  • Cukier puder do posypania

Instrukcje:

  1. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z łyżką cukru.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, resztę cukru, jajka, żółtka, masło, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Dodaj rozpuszczone drożdże i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
  3. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  4. Po wyrośnięciu odrywaj kawałki ciasta, formuj kule, nadziewaj dżemem różanym i formuj pączki.
  5. Smaż na głębokim oleju z obu stron na złoty kolor.
  6. Osącz na papierowym ręczniku i posyp cukrem pudrem.

2. Pączki z serkiem waniliowym

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 25g świeżych drożdży
  • 200ml ciepłego mleka
  • 60g cukru
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 100g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Szczypta soli
  • Serek waniliowy do nadzienia
  • Cukier puder do posypania

Instrukcje:

  1. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z cukrem.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, jajko, żółtko, masło, ekstrakt waniliowy i sól. Dodaj rozpuszczone drożdże i zagnieć ciasto.
  3. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.
  4. Formuj kule, nadziewaj serkiem waniliowym i zlep, formując pączki.
  5. Smaż na głębokim oleju do złotego koloru.
  6. Posyp cukrem pudrem po osączeniu.

3. Pączki piwne

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 250ml jasnego piwa
  • 50g cukru
  • 2 jajka
  • 50g roztopionego masła
  • Szczypta soli
  • Dowolne nadzienie
  • Cukier puder do posypania

Instrukcje:

  1. W ciepłym piwie rozpuść drożdże i cukier.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, jajka, masło i sól. Dodaj piwo z drożdżami i zagnieć ciasto.
  3. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  4. Formuj kule, nadziewaj wybranym nadzieniem.
  5. Smaż na głębokim oleju do uzyskania złotego koloru.
  6. Osącz na papierowym ręczniku i posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

0 comments on “Trzy przepisy na pyszne pączkiAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *